16 Mart 2015 Pazartesi

Hukuk Öğrencisi Olmak ya da Olmamak... İşte Bütün mesele Bu :)


Bir hukuk fakültesi öğrencisi olarak hukuk okumanın zorlu aşamalardan geçtiğini söyleyebilirim.1.sınıfa başladığınızda bütün terimler yabancı gelir.Alışmakta zorlanırsınız.Girdiğiniz hemen bütün alan derslerinde hocalar  teamül,doktrin,içtihat kelimelerini kullanır.Siz ilk olarak işe bu kelimelerin anlamını araştırmakla başlarsınız ve araştırmanın,bir şeyler öğrenmenin sonunun olmayacağı hukuk denizinin içine dalarsınız.Okula,sınıfa,geldiğiniz şehre alışayım derken bir bakmışsınız vize vakti gelmiş.Sınavlara girersiniz,80-90 beklerken 20-30 alırsınız.Sınıfta herkes hayatında hiç bu kadar düşük not almadığından bahseder.Bu durumda sakin olmak gerekir.Bu duruma alışmalıdır çünkü;4 yıl boyunca hukuk öğrencisi bu notlarla bir çok kez karşılaşacaktır.Keza dersler zordur.Kavramlar çok,öğrenilmesi gereken şey çoktur.Kanun maddelerinin yanısıra doktrindeki görüş ayrılıkları,yargıtayın konu hakkındaki görüşlerinin de iyi öğrenilmesi gerekir. Hele ki sınavlara çalışmak son güne kaldıysa düşük not almak tüm çabalarınıza,sabahlamanıza rağmen kaçınılmaz sondur.Zira konular iyi kavranmalı,iyi öğrenilmedir.Şuraya çalışayım hoca zaten buradan kesin sorar diye bir kaide yoktur.Arkadaşlarınızın ailenizin "ya sen bu sınava çok çalışmıştın niye bu kadar düşük aldın?"sorularına maruz kalırsınız.Cevap vermek istersiniz istemesine de karşınızdakiler sizi anlamaz.Kısacası bir hukuk öğrencisinin derdinden yalnız hukuk öğrencisi anlar... Her yıl zorluk derecesi git gide artar.Bununla beraber hukuki yorum,muhakeme yapma gücümüz de geçen yıllarla birlikte gelişir.2.sınıfta ceza ve borçlar derslerine start verilir.Bütün özel hukuk ve kamu hukuku dersleri bu dersler üzerine kuruludur.Bütün temel kavramlar,maddeler bu derslerdedir, iyi kavramak gerekir.

Zaman geçtikçe derslere,derslerin zorluğuna,hukukçu olma  fikrine de alışılır.Ne kadar zor meşakkatli yollardan geçilse de hukuk öğrencisi sorumluluğunun farkındadır ve daha iyi olmak için çabalamaya devam eder.

Aşağıda da hukuk öğrencilerinin günlük hayatta karşılaştığı bazı olayları sıraladım :)

1.günlerce ders çalışmak, ezber yapmak için sabahlama..
sosyal ortamlardan uzakta olma..
yaptığı seçimden pişman olma..
kalma korkusu, aile baskısı ile başbaşa olma...
2.çoğu okul zamanlarında depresyona giren kişilerdir. kendi ağızlarından duyulmuştur.
3.tıp öğrencisi olmaya benzeyen durum olsa gerektir. gençliğinden vazgeçmektir.
4.genelde okuldan dört yılda mezun olamayacak olan öğrencidir. devam zorunluluğu da yoksa bütün öğrencilik hayatı sağdan soldan ders notu toplamakla geçer. aslında okulu bitirmenin çok da zor bir iş olmadığını, mezuniyetten sonraki staj süresi boyunca sürünürken idrak edecektir.
5.abartılmaması gereken durumdur.
6.geleceğin hakim'i savcı'sı avukat'ı olmaktır.
7.anayasa hukuku dersinden kalan hukuk öğrencileri, sırf seneye müfredat değişmesin diye referandumda "hayır" oyu kullanacaklarını açıkladılar...
8.hukuk öğrencisi olmak yada olmamak... işte bütün mesele bu.
9.bütünlemelerin hayatının bir parçası olmasıdır.
10.final sınavları yaklaştığı zaman geceleri sabaha kadar ders çalışmaya mahkum olmaktır.
11.kalınlığı 55 cm'yi bulan kitaplarla iett otobüslerinde, tramvaylarda harap olmaktır.
eğer aynı gün içinde ceza hukuku ve borçlar hukuku dersleriniz varsa, bavulla okula gelmek farz olmuştur artık.
ceza kanunu: 11 cm
ceza hukuku kitabı: 8cm
borçlar kanunu: 6cm
borçlar hukuku kitabı: 16cm
ve sonuç 41 cm'lik ve ağırlığı 4-5 kilo olması muhtemel tuğla gibi kitaplar. ve evinizle okul arasında tramvay ve otobüs mesafesi varsa ve ders çıkış saatleriniz 6-8 arasıysa, kol kası yapmaya hazır olun.
size acıyan iett yolcularından, verin kitabınızı taşıyayım isterseniz, sorularıyla karşılaşabilirsiniz.
elinizdeki kocaman ceza kanunu herkesin dikkatini çekebilir ve bir sürü soruya maruz kalabilirsiniz.
hatta bir gün metrobüste, çağlayan adliyesine giden bir yaşlı amcayla karşılaşabilir, 2. sınıf öğrencisi olduğunuzu, icra hakkında hiçbir fikre sahip olmadığınızı anlatmanıza rağmen; amca tarafından sürekli sorulara maruz kalarak amcanın 100 lira için icraya verildiğine şaşırıp üzülebilirsiniz.
kısacası zordur hukuk öğrencisi olmak. he bir de; tekerlekli valiz şart.


not:bu tanımlamaların tümü uludağsözlük sitesinden alınmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder