23 Mart 2015 Pazartesi

Hukuk ve Adalet Konulu 5 TED Konuşması

TED Nedir?” diye soranlar olabileceği için belki önce bunu cevaplamak gerek. TED yani uzun ismiyle Technology, Entertainment, Design, bir konferans organizasyonu. Kar amacı gütmeyen Sappling Vakfı tarafından yürütülüyor. Yaklaşık 30 yıldan bu yana “yaymaya değer fikirler”in ifade edildiği platform, teknoloji, eğlence ve dizayn odaklı konulara ağırlık vermekle birlikte bugün küresel ısınma, sosyoloji, felsefe, adalet gibi konularda da yapılan sunumlar bulmak mümkün. Farklı ve yaratıcı fikirlerle tanışmak için güzel bir platform olan TED’de Türkiye’den de Mustafa AkyolElif Şafak ve M. Serdar Kuzuloğlu‘nun yaptığı konuşmalara rastlamak mümkün. En iyisi videolara bakalım
1)Bryan Stevenson: Adaletsizlik Üzerine Konuşmalıyız.
ABD’li bir avukat olan Bryan Stevenson, farklı ırklar, fakirlik gibi kavramların insanları kutuplaştırdığı ve bunun adalet sistemine yansımasına değiniyor ve ABD özelinde adalet sistemini sorguluyor. Stevenson, “Teknoloji, tasarım, eğlence, yaratıcılık vizyonlarının insanlık, şefkat ve adaletle iç içe olması gerektiğinin farkındasınız” diyor.
2)Philip Howard:Bozulmuş Bir Hukuk Sistemini Düzeltmenin 4 Yolu
Özgürlükler ülkesinin bir mayın tarlasına dönüştüğünü söyleyen ve aynı zamanda bir avukat olan Howard, yine Amerika Birleşik Devletleri özelinde adalet sistemini sorgulayarak, hukuk sisteminin düzeltilmesi için önerilerini sıralıyor.
3)Karen Tse:İşkenceye Nasıl Dur Derim?
Kamboçyalı olan ve videoda işkence konusunu işleyen Tse, dünyadaki işkencenin %95’inin genel kanının aksine siyasi olmayan kimselere uygulandığına vurgu yapıyor ve işkencenin bitirilebileceğini söylüyor. Bunun için en önemli öneri olarak, “avukata erken erişim” konusuna vurgu yapıyor.
4)Karen Bales:Modern Kölelikle Nasıl Savaşılır?
Bales, büyük endüstrinin modern köleleri yarattığını söylüyor. Dünyadaki nüfus patlamasının, savaş ve çatışmaların, yolsuzlukların ve hastalıkların çok fazla savunmasız insan yarattığına ve bunun da modern köleliğe yol açtığını belirtiyor ve bunun neden bitirilmesi gerektiğinden hareketle, nasıl savaşılabileceği sorularına yanıt arıyor.
5)Michael Sandel:Yitirdiğimiz Demokrasi Sanatı
Aristo’nun adalet tanımıyla başlayarak golf oyunu ve bir mahkeme kararı üzerinden adaletin dağıtımını anlatan Sandel, “demokrasi, uygar tartışma ortamından beslenir ki, bunu unuttuğumuz için utanmalıyız” diyor.
NOT:www.hukuksokagı.com'dan alınmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder